Το Σάββατο, 9 Nοεμβρίου 2019 στις 19.00μμ, η Γκαλερί Παπατζίκου στη Βέροια εγκαινιάζει έκθεση χαρακτικών έργων του Μανόλη Γιανναδάκη “εν/τυπωσεις-imprint”.
Από το πλούσιο σε μορφοπλασίες και νοήματα, εικαστικό έργο του Μ.Γ. εκτίθεται μια ενότητα έργων, το περιεχόμενο των οποίων σε αυτή την έκθεση , παραπέμπει κυριολεκτικά και μεταφορικά στο τίτλο ”εν/τυπώσεις” και ανταποκρίνονται σε έννοιες και πρακτικές ως διαδικασίες αποτύπωσης, εσωτερικών προβολικών συνάψεων-τυπώσεων, δηλ. συναισθηματικών και διανοητικών διεργασιών, ως τυπώματα εντυπώσεων του βλέμματος. Είναι έργα μικρής φόρμας (10×15 cm) και μεσαίας κλίμακας (70×100 cm), δουλεμένα με σχεδόν όλες τις τεχνικές της ανάγλυφης, βαθιάς ή κοίλης χάραξης και με την τεχνική της φωτοχάραξης πάνω σε φωτοπολυμερικούς τσίγκους.
Ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης σημειώνει: … Η διαρκής διάθεση εξέλιξης και έρευνας σε άμεση συνάρτηση με μια συνειδητή στάση για την κριτική δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και γενικότερα τον ρόλο της τέχνης, χαρακτηρίζουν τη διαδρομή του Μανόλη Γιανναδάκη στον χώρο των εικαστικών τεχνών, μια διαδρομή που τη διέπει η εσωτερική συνοχή, η επιμονή και η συγκρότηση, η συνέπεια και το εύρος των πνευματικών και μορφοπλαστικών του ενδιαφερόντων. Η διερεύνηση των διαδικασιών της χαρακτικής, ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών, υλικών και ειδικών μεθόδων, οι παρεμβάσεις και επεμβάσεις πάνω στην πρωταρχική τυπωμένη εικόνα ή οι αντανακλάσεις των επιπέδων των μελανωμένων επιφανειών, συγκροτούν μια πολυεπίπεδη και άρτια καλλιτεχνική πρακτική, εντείνοντας τις θεματικές και μορφολογικές αναζητήσεις του. . Οι πιο πρόσφατες προτάσεις του, με αφετηρία το τρίπτυχο Συνεκδοχή/Συσχέτιση/Συμβολή, επιζητούν μια μορφή άμεσης επικοινωνίας ως προς την πρόσληψη της φόρμας και του περιεχομένου της. Ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, παρουσιάζει οπτικά σήματα-σύμβολα, επιλεγμένα από την πλούσια παρακαταθήκη σχηματοποιημένων συμβόλων-εικόνων σήμανσης, καταθέτοντας ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, έναν απόλυτα προσωπικό σημειολογικό κώδικα-αλφάβητο οριοθέτησης, κατανόησης και ερμηνείας της σύγχρονης συνθήκης και κατάστασης, του κοινωνικού χώρου και των συμπεριφορών, του αστικού περιβάλλοντος και της θέσης του ατόμου μέσα σ’ αυτό, ενεργοποιώντας, ταυτόχρονα, τη συμμετοχή και την εμπλοκή του θεατή για να επικοινωνήσει εκ νέου, να ανακαλύψει μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας και του κόσμου. Με τις συνθέσεις του, ο Μανόλης Γιανναδάκης επιβεβαιώνει τις ποιότητες της εικαστικής του γλώσσας, μεγιστοποιεί τη δύναμη των συμβόλων του σε μια μεταβατική εποχή, ανελίσσει την προσωπική του έρευνα, ανοίγεται σε νέες δυνατότητες απεικόνισης και αφήγησης, προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη θέασης, υπερασπιζόμενος και προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τις ανανεωτικές δυνάμεις και προοπτικές της χαρακτικής τέχνης.
Ο Μανόλης Γιανναδάκης ζει και εργάζεται από το 1985 στη Θεσσαλονίκη, είναι καθηγητής χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 9 Δεκεμβρίου του 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.